Efficiënt stoken: gebruik de Zwitserse stookmethode

Stoken op haardhout is één ding. Efficiënt stoken met haardhout is een tweede.

Als u zo efficiënt mogelijk wilt stoken op haardhout zijn een aantal dingen belangrijk. Ten eerste is het belangrijk dat u over de juiste houtsoorten beschikt die bij uw kachel of openhaard past. In de meeste gevallen komen de halfzware soorten zoals berken en essenhout het beste tot hun recht. Deze soorten zijn vaak iets makkelijker ontvlambaar dan de zwaardere houtsoorten zoals eiken en beuken. Ook fruitbomen zoals kersen of bijvoorbeeld appelbomen vallen in de laatst genoemde categorie. Het rendement van de halfzware houtsoorten is echter lager dan de zwaardere soorten vanwege het feit dat het hout sneller brandt en dus eerder in as op gaat.

Het is daarom verstandig om te kiezen voor een mix van beide soorten. Dat is de reden waarom Haardbox is gevuld met de twee beste en meest efficiënte soorten haardhout: Eiken en Essen. Tussen de grote blokken haardhout is uw haardbox gevuld met kleine stukken hout. Deze kleine stukken hout zijn uitermate geschikt om uw kachel mee aan te maken. Één van de methoden om uw kachel gemakkelijk aan te krijgen is ook wel de Zwitserse methode of de omgekeerde methode. U legt op de bodem van de kachel twee eikenblokken, daar bovenop legt u twee blokken Essenhout. Daar bovenop doet u het fijne hout dat tussen de grotere blokken in uw Haardbox zit. Daar bovenop legt u de aanmaakblokjes, die u ter plekke kunt kopen bij levering van uw haardbox. Zorg er voor dat uw luchtaanvoer bij het aansteken van de kachel maximaal is. U zult zien dat het vuur langzaamaan naar beneden brandt. De kachel brandt vervolgens voor 15-30 minuten verder. Daarna is uw kachel op temperatuur en kunt u de luchtaanvoer temperen en een groter blok in uw kachel gooien. De kachel kan daarna ongestoord tot wel een uur rustig verder branden.

Als u op deze manier efficiënt leert stoken kunt u langer en vaker genieten van uw eigen Haardbox. Tot wel drie avonden per box!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *